ponedeljek, 1. junij 2020


V sklopu projektne akcije C.7 smo v minulem letu zaključili z intenzivnim delom na poskusu osnovanja kolektivne blagovne znamke (KBZ) za izdelke in produkte s suhih travišč z območja Haloz, ki so del omrežja Natura 2000. V času med septembrom 2018 in decembrom 2019 so bile izvedene številne delavnice projektnih partnerjev z zunanjo strokovnjakinjo in delavnice s ključnimi deležniki iz Haloz (kmetije – pridelovalci in predelovalci, gostinci - ponudniki, rokodelci, občine, različna društva, itd.), katerih namen je bil med drugim njihovo medsebojno povezovanje in izobraževanje o pomenu znamčenja kakovostnih izdelkov iz ekstenzivnih travišč in travniških sadovnjakov. Izvedenih je bilo 10 usposabljanj (8-urni in 30-urni tečaji) za predelavo pridelkov (mleko, meso, sadje), povezanih s trajnostno rabo, z namenom povečanja prodaje izdelkov z dodano vrednostjo z malih haloških kmetij. Izvedeni so bili strukturirani intervjuji s ključnimi kmetijami (16) in kmetijskimi svetovalci (5) ter izvedena štiri testna ocenjevanja različnih kategorij izdelkov (mlečni izdelki, mesni izdelki, sadje, zelišča & med ter rokodelski izdelki) s priznanimi zunanjimi strokovnjaki (dr. Janez Bogataj, doc. dr. Mojca Korošec, dr. Tanja Lešnik Štuhec, Tadeja Vodovnik Plevnik …). Z delavnicami (5) za prenos praks smo znanje in izkušnje iz območja Haloz prenesli na druga projektna podobmočja (PPO): PPO Pohorje, PPO Gorjanci in PPO Kum.

Rezultat enoletnega dela je končni izdelek - »RAZVOJNO-EKONOMSKA ŠTUDIJA ZA OHRANJANJE SUHIH TRAVIŠČ NA PROJEKTNEM PODOBMOČJU HALOZE«, ki jo je v sodelovanju s projektnimi partnerji izdelalo podjetje ProVITAL d.o.o. (dr. Tanja Lešnik Štuhec). Študija vsebuje posnetek obstoječega stanja v Halozah, vizijo in akcijski načrt (model) mreženja, logistike in trženja produktov certificiranih s kolektivno blagovno znamko, prav tako pa je pripravljena celotna dokumentacija (pravilniki, podpravilniki, ocenjevalni listi, vloga in prijavnica…) za sistem podeljevanja pravice do uporabe KBZ S haloških bregov/lazov.

Izdelek je kvalitetna osnova za nadaljevanje povezovanja vseh deležnikov na območju Haloz in za nadaljevanje pri ustanavljanju kolektivne blagovne znamke za Haloze.

Projektni partnerji se vsem udeležencem delavnic, delovni skupni in zunanjim strokovnjakom za njihov prispevek najlepše zahvaljujemo.

Študija z izbranimi prilogami je dostopna tukaj.

50. teden (13. 12. 2021 - 19. 12. 2021)

Cena kg/€
pojasnila k cenam
6,59 € ↑ Jagnjeta do 12 mesecev,
z maso trupov od 13kg do 22kg
3,82 € ↓ A - trupi bikov, starih od 12 do 24 mesecev
3,69 € ↑ B - trupi bikov, starih več kot 24 mesecev
2,74 € ↑ D - trupi krav
3,79 € ↑ E - trupi telic
Katalog izdelkov iz suhih travišč Haloze
Prikolice za prevoz živih živali